Hem decidit separar-nos i ara com ho diem als nens?

Heu decidit separar-vos i teniu el dubte de com plantejar als vostres fills la separació? Es tracta d’un moment molt dur i estesant a nivell emocional, potser dels més difícils pels que una família pot passar. Es per aquest motiu que  voldríem fer-vos arribar algunes idees que pensem us poden ajudar alhora de pensar com podeu parlar amb els vostres fills i filles.

La primera idea que voldríem transmetre-us es la importància que els vostres fills i filles  necessiten rebre una explicació el més clara i transparent possible, sempre adaptada a l’edat que tinguin i que aquesta explicació la pugueu transmetre conjuntament, com a mare i pare, perquè us separeu com a parella però no com a pares, i la tasca com equip de pares continuarà. Per tant, es important que prèviament hageu parlat de quin es el missatge que els vostre fill necessita escoltar.

Un únic missatge que caldrà mantenir posteriorment i que per tant, haureu de sostenir quan us trobeu a soles amb ells. Es molt provable que el vostre fill/lla quan estigui a soles amb vosaltres, dies, setmanes….després us torni a preguntar en relació a la separació, en aquestes ocasions es bàsic mantenir el missatge que conjuntament vau transmetre i no donar altres explicacions que puguin entrar en contradicció, ja que això crearia molt inseguretat en els vostres fills.

Tot i que el missatge que necessiten els petits ha de ser clar i transparent, heu de deixar de banda  tota aquella informació que per edat no pugui entendre i tota aquella que formi part del món de l’adult.

El que necessita escoltar el vostre fill per estar el més tranquil i segur possible, es que la separació no esta relacionada amb ell, es totalment aliena a qualsevol acció que ells hagin pogut fer o dir, que tots dos progenitors l’estimen i sempre estaran en la seva vida i que continueu sent una família. També necessita saber com aquest canvi afectarà al seu dia a dia.

Per tant el vostre missatge ha de contenir aquella informació que pugui cobrir aquestes necessitats.

Es útil la utilització d’un llenguatge el màxim positiu possible, per exemple en comptesde parlar de ruptura, de separació…es més tranquilitzador pels vostres fills parlar de canvis familiar. Hi ha famílies on els pares viuen en cases diferents, i aquest serà el vostre cas. I sobretot parlar d’una situació definitiva, per intentar no fomentar la seva fantasia que la situació serà transitòria i que més endavant tornareu a viure junts.

Es important deixar un espai als vostres fills, per tal que puguin pensar en allò que els hi esteu transmeten, facilitant un espai per tal que puguin fer preguntes, i si en el moment no poden o no volen fer preguntes, es important que tinguin clar que tenen tota la llibertat per poder fer-les quan ells ho necessitin. Els vostres fills necessiten saber que poden preguntar tot allò que els hi preocupi així com poden expressar-se sobre el que els hi genera el que els hi esteu explicant,  o els hi pot generar més endavant. Heu de saber que pels vostres fills no es tant important les respostes que els hi pugueu donar, sinó el saber que es pot parlar lliurement, i que si no sabeu la resposta a les seves preguntes els hi transmetreu que les buscareu i li donareu quan les tingueu, això tranquilitza molts als petits.

Es important que tingueu clar, que en el moment que parleu amb els vostres fills, en els seus capets i cors s’inicia un procés. i que la comunicació amb els vostres fills no finalitza en el moment en el que els hi doneu el missatge. Vosaltres sou qui més coneixeu els vostres fills i filles, i per tant haureu d’estar atents a les diverses respostes i reaccions que això els h genera i no sempre serà des de la paraula.  confieu en vosaltres, sabeu com els vostres fills expressen les seves inquietuds, malestars….

No es una tasca fàcil i com tot allò que té a veure amb la vostra família, de vegades es requereix orientació i o mediació per gestionar aquesta etapa. No dubteu en demanar acompanyament!